There’s no place like home

Ik heb me vorige week op de valreep opgegeven voor de online workshop ‘There’s no place like home’ van Shimelle. Niet omdat ik nou zoveel tijd over heb om van alles te maken, maar ik heb het al wel eens eerder gezegd: ik vind haar workshops altijd ontzettend inspirerend. Het lijkt erop dat ik er geen spijt van krijg, want de eerste paar prompts slaan meteen de spijker op z’n kop. Het kriebelt om ermee aan de slag te gaan, maar er ontbreekt één essentieel onderdeel: foto’s…

De titel zegt het al: bij deze workshop gaat het om je huis, je wijk, je woonplaats, de plaats waar je vandaan komt, ‘thuis’. Vandaag ging de prompt over de plaats waar je vandaan komt. Dat is om te beginnen al een vraag op zich: uit welke plaats kom ik? Is dat de plaats waar ik geboren ben? Of misschien de plaats waar ik mijn eerste levensjaren heb doorgebracht? Of de plaats waar ik (tot nu toe) het langst heb gewoond en waar ik voor het grootste gedeelte ben opgegroeid? Geen van die drie voelt als een echt ‘thuis’. Toch heb ik maar voor de laatste optie gekozen: Enschede.

Maar heb ik daar foto’s van? Nee! Ik kom er meer dan ééns per jaar en ik heb er geen enkele foto van. Ik heb natuurlijk wel foto’s die in Enschede zijn gemaakt. Van vroeger, van de buurt waar we hebben gewoond. Of van de eetgelegenheid waar we laatst hebben geluncht of gewoon van bij mijn moeder in huis. Maar van de stad Enschede? Daar heb ik kennelijk nog nooit over nagedacht…

Tot nu. Want Shimelle heeft gelijk: ‘The things that are normal and everyday and even boring to us disappear. And it’s only then that we think back and try to remember what was there and why we miss it and how much we wish we had a picture.’

Voor heel veel dingen ben ik natuurlijk allang te laat. Enschede is in de jaren sinds ik er weg ben enorm veranderd. Het is dan ook hoog tijd dat ik die stad eens met andere ogen ga bekijken. En dat geldt niet alleen voor Enschede, maar ook voor andere plaatsen en huizen die een rol spelen/hebben gespeeld in mijn leven. Om het nog maar niet eens over de inwoners van die huizen te hebben! Tot die tijd maak ik dankbaar gebruik van Flickr:

mosaic5539437.jpg

1. Twente > Enschede > Stadsgravenstraat., 2. Trainstation Enschede 2, 3. Trainstation Enschede, 4. Enschede > Hendrik Jan van Heekplein., 5. Love seat, 6. Ei van Ko, 7. Fontein van Heekplein1, 8. Gemeentehuis – duif, 9. Schouwburg – detail, 10. Taking Pictures, 11. Freedom, 12. Road by Night, 13. Street, 14. Pigeon, 15. walhofstraat03, 16. 96, 17. Angle, 18. Kuipersdijk – Varviksingel, 19. hengelose straat, 20. square scene 3-1, 21. moving in the morning, 22. City Hall Enschede, 23. Enschede Central Station, 24. St. Jacobus de Meerdere, 25. De Beiaard Cafe, 26. Houten and Jagers, 27. Enschede: Langestraat and tower of the city hall., 28. Down & Out, 29. Grey clouds over Enschede, 30. Untitled, 31. IMG_0572_ENS_station, 32. Textielindustrie, 33. Oude school in de Laares, 34. Oude huizen aan de Singel, 35. Enschede, Van Heekplein, 36. Clothing industry buildings in Enschede

One thought on “There’s no place like home

  1. Hey…..wat leuk om mijn foto hier weer terug te vinden (nr. 5) :-)
    Leuke workshop ook, lijkt me!

Comments are closed.