Site icon Marsha.

Fotocollages met Picasa (1)

Regelmatig krijg ik de vraag: ‘Hoe maak jij van die mooie fotocollages?’ Mijn antwoord is dan eigenlijk altijd: ‘Nou, gewoon: met Picasa…’

Picasa is een fotoprogramma dat gratis wordt verstrekt door Google. Je kunt er onder meer je foto’s in organiseren, bewerken, online zetten, op cd/dvd branden en je kunt er fotocollages mee maken.

Ik gebruik Picasa in de eerste plaats om mijn foto’s te organiseren. Wat ik hierbij handig vind van Picasa is dat het programma zelf je computer afzoekt op nieuwe afbeeldingen. Als ik nieuwe foto’s op mijn schijf heb gezet of afbeeldingen van de ene naar de andere map verplaats, dan hoef ik dit niet handmatig aan te passen in Picasa. Het programma regelt dit allemaal zelf!

Om het voor mezelf overzichtelijk te houden, bewaar ik mijn foto’s per maand in mappen op de harde schijf van mijn laptop:

Er zijn uiteraard meerdere wegen die naar Rome leiden, maar in principe ga ik bij het maken van een fotocollage als volgt te werk:

Ik kies een aantal foto’s dat samen een goed beeld geeft van de gebeurtenis waar ik een fotocollage van wil maken. Als ik veel foto’s van die gebeurtenis heb of als de foto’s die ik wil gebruiken verspreid staan over meerdere (maand)mappen, dan geef ik mijn favorieten eerst een ster:

Ze verschijnen dan automatisch in het album ‘Starred Photos’:

Vervolgens selecteer ik een aantal foto’s om de fotocollage mee te maken:

Picasa doet vervolgens een voorstel:

Als ik tevreden ben met wat ik zie, druk ik op de knop ‘Create Collage’, maar meestal wil ik wel iets veranderen…

Exit mobile version