Fotocollages met Picasa (2)

Je kunt met Picasa verschillende soorten collages maken. Je vindt ze onder het tabblad ‘Settings’.

1. Picture Pile:

2. Mosaic:

3. Frame Mosaic:

Hiermee zet je één foto centraal in het midden en de overige staan er als een lijst omheen.

4. Grid:

Naast deze opties heeft Picasa ook nog de mogelijkheid voor het maken van een Contact Sheet en een Multiple Exposure-setting, waarmee je foto’s over elkaar kunt zetten.

De settings die ik het meest gebruik zijn ‘Mosaic’, ‘Frame Mosaic’ en ‘Grid’. Deze drie settings hebben dezelfde mogelijkheden om de collage naar je hand te zetten:

1. Grid Spacing en Background Options:

Met ‘Grid Spacing’ bepaal je de ruimte tussen je foto’s. Ik laat deze ruimte meestal gewoon wit, maar je kunt ‘m ook opvullen met een kleur en met de optie ‘Use Image’ zelfs met een foto.

2. Page Format:

Dit lijkt in de eerste plaats een inkopper: hiermee kun je aangeven hoe groot je je collage wilt publiceren/afdrukken…

Maar voor mij is dat niet het belangrijkste aan deze optie. Ik heb spelenderwijs ontdekt dat dit een belangrijke functie waarmee je een collage net dat kleine beetje mooier kunt maken! Ik heb voor de bovenstaande collage ‘Page Format’ ingesteld op ‘9 x 13: Small print’, maar als ik in plaats daarvan ‘5:3 Widescreen Photo Frame’ kies, dan krijg ik dit:

En met bijvoorbeeld ‘Square: CD Cover’ maakt-ie er een mooi vierkant van:

Naast het spelen met het formaat, loont het ook om af en toe te wisselen tussen een staande en liggende collage. Dezelfde 9 x 13-collage staand:

Het is misschien opgevallen dat de bovenstaande collages nog niet de standaard hebben die je van mij gewend bent: Harolds hoofd afgehakt en dezelfde foto twee keer in één collage… Dat zou ik normaal gesproken natuurlijk nooit toelaten! Ik heb het nu met opzet zo gelaten, want ook daar heeft Picasa uiteraard een antwoord op. Maar daarover een volgende keer meer!

One thought on “Fotocollages met Picasa (2)

Comments are closed.