Gekeken en beleefd

Afgelopen dinsdag ben ik met mijn moeder naar de expositie Matisse tot Malevich geweest in de Hermitage Amsterdam. We hadden kaarten voor zo’n NS-arrangement, met een lezing vooraf. Hoewel ik moeite had met een uur lang stil zitten, was het wel een interessante lezing. Ik heb de tentoonstelling ook met andere ogen gezien dan ik had gedaan zonder de info die ik tijdens de lezing heb opgedaan!

Harold en ik hebben in Berlijn (waar we begin vorige week waren)* twee pogingen ondernomen om een overzichtstentoonstelling van Frida Kahlo te zien. Helaas stond er beide keren een enorme rij voor het Martin-Gropius-Bau. De eerste keer stond er een meisje van de organisatie buiten drankjes te verkopen, die zei dat het vanaf dat punt nog 2,5 uur zou duren voor je bij de tentoonstelling zou zijn. Omdat we dat een beetje zonde van onze tijd in Berlijn vonden, hebben we de dag erna nog een poging gedaan aan het einde van de middag:

De rij was dit keer beduidend minder lang, maar het was warm… en we hadden die dag al een heel stuk gefietst… en we wisten dat de rij binnen nog een eindje door zou gaan… dus we hadden nog steeds niet veel zin om de rij te trotseren.

In hetzelfde gebouw was nog een andere expositie: Olafur Eliasson: Innen Stadt Außen. We hadden geen idee wat het was, maar we waren er toch en voor die expositie stond geen rij…

En het was leuk! Ik kan het niet eens precies omschrijven wat we hebben gezien. We hebben het meer beleefd. Spiegels en licht, water, fascinerende constructies, kleur, een kamer vol mist… Op de website van het museum staan foto’s of kijk op Olafur Eliasson!

* We waren op vakantie: een paar dagen Berlijn, daarna een paar dagen Sauerland en tot slot een paar dagen Essen (Ruhrgebied).