Basis lay-outs

Ik loop hopeloos achter… de nieuwe Dutch Dare is al lang online! Het is dit keer een ‘kleuren-Dare‘ en de resultaten zijn heel fris!

Toen ik laatst met een aantal teamleden bijeen was, werd mij ineens duidelijk dat ik soms een onorthodoxe werkwijze hanteer… Dat zit zo: ik vind het leuk om samen met anderen te scrappen, maar ik ben slecht in het voorbereiden van zo’n crop. Als ik niet voor een concrete opdracht aan de gang moet, dan kan ik van te voren bijvoorbeeld niet kiezen welke foto’s ik mee wil nemen of welk verhaal ik wil vertellen. Het lukraak meenemen van een stapel foto’s werkt voor mij in zo’n geval ook niet, want ik moet op de een of andere manier geïnspireerd zijn om het verhaal van de foto’s te vertellen, anders wordt het niks…

Papier en cardstock heb ik echter wel altijd voor het grijpen en kan ik gemakkelijk meenemen. Met dat basismateriaal (en eventueel wat platte embellishments) maak ik op zo’n crop ‘basis lay-outs’. Dat wil zeggen: ik combineer designs en kleuren en plak daarmee ‘achtergronden’ in elkaar, zonder foto’s, zonder tekst. Gaandeweg bedenk ik soms welke foto’s er goed bij zouden passen, waar ik de foto’s zou willen hebben, waar ik de tekst voor ogen heb en eventueel welke embellishments ik zou willen gebruiken.

De basis lay-outs gaan daarna mee naar huis en worden dan in de loop der tijd voorzien van foto’s, verhalen en details. Sommige basis lay-outs worden vrijwel meteen afgemaakt en andere (zoals de achtergrond van de lay-out hierboven) liggen maanden te wachten op een geschikte foto (of in dit geval: een geschikte kleurencombinatie).

Let wel: ik scrap echt niet altijd volgens deze methode. Het liefst neem ik gewoon het verhaal of een foto als uitgangspunt en bouw ik daarna een lay-out op. Maar in gevallen van scrappersblok of verminderde concentratie (zoals op crops), kan ik het maken van basis lay-outs van harte aanbevelen!

4 thoughts on “Basis lay-outs

  1. Een mooie lo! Ik kan me voorstellen dat die manier van werken je ligt! Ik heb dat met schetsen…..

  2. Ik vind het zo knap dat je dit kan, ik wou dat ik het kon, heb weleens op een workshop 2 kant en klare Lo’s gemaakt, hoef alleen foto’s toe te voegen maar het ligt al 2 jaar leeg op mijn buro. Ik denk dus niet dat dit voor mij werkt, croppen ergens anders vind ik best wel lastig ben vaak zo afgeleid hoeveel ik ook meeneem ….

Comments are closed.